De ideale plek voor jouw airco

Tips & Richtlijnen voor een perfecte installatie

Een airco is niet zomaar een toestel; het draagt bij aan jouw wooncomfort. Maar hoe haal je het maximale uit jouw airco? Een cruciale factor is de plaatsing. Ontdek hier waar je allemaal aan moet denken voor de installatie, zowel voor binnen- als buitenunits.

1. Waarom is de juiste plaatsing zo belangrijk?

De locatie van jouw airco bepaalt in grote mate hoe efficiënt hij werkt. Zowel de binnen- als de buitenunit vereisen specifieke aandacht. Onjuiste plaatsing kan leiden tot hoger energieverbruik en minder koeling. En laten we eerlijk zijn: bij Air2Cool.nl willen we dat je optimaal geniet van jouw koele ruimte.

2. Het kiezen van de beste plek voor de binnenunit

We zien vaak dat mensen vooral focussen op de binnenunit. Logisch, het is immers het deel dat je het meest ziet. Hier zijn enkele tips:

  • Ruimtekeuze: Bepaal eerst in welke ruimte je de airco wilt plaatsen. Is het voor de woonkamer, slaapkamer, of de zolder?
  • Warmte- & Zonlichtvermijding: De binnenunit moet niet dichtbij warmtebronnen zoals radiatoren worden geplaatst. Ook direct zonlicht is een no-go; dit zorgt voor een hoger energieverbruik.
  • Hoogte: Voor optimale koelverdeling plaats je de binnenunit zo hoog mogelijk, maar niet strak tegen het plafond. Een marge van ongeveer 15 cm rondom zorgt voor een optimale werking. Check natuurlijk wel of de wand het gewicht aankan.

3. De buitenunit: vaak onderschat, maar oh zo cruciaal!

Hoewel het minder opvallend is, speelt de buitenunit een vitale rol. Enkele overwegingen:

  • Zichtbaarheid & Plaatsing: Overweeg je de buitenunit aan een gevel, garagedak, dakkapel of plat dak? Een plat dak maakt de unit bijvoorbeeld minder zichtbaar.
  • Omstandigheden: Zorg ervoor dat de buitenunit vrijstaat. Een schaduwrijke plek is ideaal omdat een unit in direct zonlicht de koeling vertraagt.
  • Burenoverweging: Niemand wil een ruzie over geluidsoverlast. Zorg dus dat de buitenunit op een respectabele afstand van je buren staat, zeker met de huidige geluidseisen in gedachten.

4. Actuele geluidseisen: Waar moet je rekening mee houden?

Vanaf 1 april 2021 zijn er strengere regels wat betreft het geluid van airco’s. Overdag mag de buitenunit niet meer dan 45 dB produceren bij de buren, en ’s nachts is dit 40 dB. Vooral aan de perceelgrens is dit cruciaal. Dit kan betekenen dat sommige locaties, zoals appartementen of huizen met kleine tuinen, minder geschikt zijn voor airco-installatie.

Conclusie

De plaatsing van jouw airco is essentieel voor het verkrijgen van de best mogelijke koelervaring. Als trotse eigenaar van een airco, wil je toch het beste uit je investering halen? Overleg altijd met een professionele installateur om de beste plek voor jouw situatie te bepalen. En als je nog steeds op zoek bent naar het perfecte systeem, kijk dan eens rond op onze website, Air2Cool.nl, waar comfort en efficiëntie hand in hand gaan!